J'ai donné mon sang!

Sådär årets goda gärning är gjord! Donerade blod igår! Jag kan erkänna att jag var lite små rädd, men vem skulle inte vara det? Allt är på franska och man förtår inte riktigt allt doktorn säger! Detta var min första gång och att allt var på franska gjorde väl inte riktigt att det kändes så mycket säkrare! När man är i en stor aula med britsar och folk som springer omkring och det är slangar och dropp ställningar överallt!
.
När jag väl var i allt detta drömde jag lite smått att jag var med i tv-serien "Band of Brothers" och föreställde mig ett dånande ljud ovanför oss, att bomberna föll och det jag gjorde var enormt viktigt! Att folks liv hänger på detta. Kanske ligger det inte så långt ifrån sanningen, ändock kanske inte så dramatiskt! Jag tycker att det kändes väldigt behjärtansvärt och kommer nog donera blod så ofta jag kan! Nästa gång blir i sånt fall om två månader!
.
Nu till något helt annat! Jag är lite små förvirrad detta, jag arbetar varje torsdag två timmar extra med en lärarinna som hjälper mig i historian! Hon skickar därefter ett mejl med några extra uppgifter! Detta känns rätt absurt nu när hon skriver LOL i mejlet!!! Måste ju säga att detta tar ju helt klart udden av den annars stenseriösa franska skolan! :P
.
Åter dags för plugg! Kram kalas!
.
"Aujord'hui j'ai décidé de sauver des vies - Idag har jag bestämt mig för att rädda liv"

Systra på besök :)!

Salut! Nu är helgen slut och ännu en vecka har börjat!
.
Helgen har vart toppen och det bästa var att syster kom förbi här i helgen :)! Det var kul att ses igen och prata om allt nytt vi upplevt! Det är nästan lite skrämmande att det är lika men ändå så olika! Det var härligt att ha någon att prata med igen! Kan det då bli bättre än med ens fantastiska syster :)! Tiden rusade förbi men vi hann ändå med mycket pratande och en tur in till Vesoul när Annie skulle klippa sig! Kan inte påstå att jag var jätte pepp när vädret har var lite ostabilt på sistone!
.
.
Men väl i stan så började vi med lite utforskande! Först gjorde vi ett stop i Vesouls kyrka som jag måste säga är en av de vackrare jag besökt! Där vi tände varsitt ljus och längtade oss bort mot kapellet på vässarö! Kan inte hjälpa att man blir lite små nostalgisk över att det är ett år kvar innan jag kommer dit igen!
.

Vi fortsatte därefter vår upptäcktsfärd inåt stan! Där vi små snubblade över en chokladaffär som av en händelse säljer macaronger! Okej jag är besatt men lyssna! Väl där inne så frågade jag kvinnan i butiken om det är en lika stor hemlighet i Frankrike som det är hemma i Sverige med den mystik som ligger över receptet! (på knagglig franska men jag lyckades ändå koppla på artigheten med att ni'a m,m!) Detta resulterade i att hennes man Mickael Azouz tidigare världsmästare (enligt mig fortfarande) i chokladtillverkning tog sig en kort paus för att med papper och penna skriva ned det för mig heliga receptet! Han tycker som jag att recept skall delas med sig och vi diskuterade några gemensamma ståndpunkter att saker skall göras med en viss mån av tradition och kvalitet på råvaror! Jag erkänner att jag satt där som ett barn på julafton när han berättade om de små extra touchar han lägger till som lite salt och peppar i ganachen! Detta tog allt till en helt ny nivå och jag känner att det börjar klia i fingrarna mer och mer för att få se om jag kan lyckas i min jakt på att skapa en perfekt macarong!
Helgen fortsatte efter detta med mycket prat och bara glädjen i att få träffa varandra igen efter fyra långa veckor!
.
Nu har skolan börjat igen och jag är trött som vanligt! Det kan väl inte göras så mycket åt och jag kämpar på så gott jag kan! Även om jag lyckas missa ibland vilken dag det är prov och i vilket ämne... Blev lite smått paff idag på matten när det visade sig att vi hade prov på komplexa nummer! Snacka om att jag inte var förberedd!
.
Måste berätta något innan jag lägger mig! Kom och tänka på en sak som hände i torsdags! Då det hände något rätt roligt men samtidigt förvirrande! Detta hände under matematiklektionen och vår annars strikta lärarinna bestämde sig för att skällde ut en elev i klassen ordentligt då han i och för sig kastade ett papper dåligt och missade papperskorgen... Det är väl kanske inte så ovanligt men att läraren utdelar ett straff åt honom att stå längst bak i klassrummet och kasta papperslappen om och om igen i 30minuter i papperskorgen... måste jag säga är HELT HYSTERISK :P!!
.
Nu är det dags att ladda batterierna igen! En lång vecka väntar och det är bara att kämpa vidare! Tack vare min kära syster har jag lite mer ork och är lite mer peppad!
.
Kram kram på er så hörs vi!
.
Ps. Med det receptet jag fick, så förstod jag äntligen vad jag gör i det här landet mer än språket! Det var en häftig känsla D.s

Det är en vanesak!

Chipp o välkomna till hajk! Idag skall vi prata om vanor men inte vilka vanor som helst, utan ovanor!
.
Med ett nytt land kommer också nya vanor och ett nytt liv! Så vilka vanor har jag börjat få?
.
Först och främst har jag börjat äta frukost vilket är en mycket bra vana! Därefter att frukosten består av två stycken nutella mackor, apelsin juice och kaffe, kan ju diskuteras hurvida det är nyttigt eller inte! Frukosten är en följd av att jag också börjat gå upp på morgonen och vaknar nu innan alarmet! Så jag har gott om tid att packa skolväskan och äta frukost. Ännu en bra vana!
.
Med hjälp av den nitiska tidshållningen i skolan så har jag också börjat komma i tid. Detta med hjälp utav skolans ypperliga högtalare som ringer fem minuter innan lektionen börjar. Ljudet är hjärtskärande och det ger mig en panikkänsla av att jag är sen!!
.
Lunchen kan diskuteras hurvida den är nyttig eller inte! Med minst tre rätter; förrätt, varmrätt, efterrätt, ost, bröd och yoghurt! Men den är otroligt stabil och jag orkar med de långa skoldagarna! Vid middagen har jag också börjat konsumera mängder av senap och majonnäs vilket är en ypperlig krydda oavsett om det är fyllda tomater eller vildsvinsgryta!
.
Lektionerna är oftast vansinniga! De består till huvuddelen att diktera allt läraren säger... För mig är det mer försöka diktera och krafsa ner det man förstår! Ännu en vana är jag har börjat plugga hemma! Sitter någon timme varje dag och försöker förstå dagens uppgifter! Sedan om jag lyckas göra dem eller inte är en annan sak! Det är otroligt svårt för mig att svara på frågor nu när jag inte har det vokabuläret som krävs! Det gör det svårt att ens förstå frågan!
.
Nu när jag ser det jag skrivit så är det mesta positivt, mitt liv har mycket mer strukturerat här än hemma! Det planeras mer långsiktigt och almanackan har blivit en nödvändig vän!
Så vad händer härnäst då? I helgen kommer min söta rara lillasyster på besök! Det känns toppen att äntligen få kunna prata lite svenska IRL igen med ett bekant ansikte! Diskutera alla tokigheter och ha det bra!
.
Mitt huvud är nu som vanligt en enda stor röra och det är dags att sova! Hoppas det är bra hemma!
.
Kram och Godnatt!

Deutschland und seine Herrlichkeiten

Guten tag miene freunde!

Har nu i helgen gjort nått helt annorlunda! Följde spontant med bröderna och deras vänner på en tur till Tyskland för att gå på nöjesfältet Europa Park! För mig var detta min första vistelse där och första gången jag någonsin hörde talas om det var i torsdagskväll... Trots att de har Europas största berg och dalbana!!
.
Det är rätt svårt för mig att beskriva känslan man får av denna park! Den är som en blandning av Liseberg och Danska Tivoli. Temat är helt omöjlig att sätta fingret på! Den är lite tagen ur ett barns vildaste fantasi och iscensatt av tysk-ingenjörskonst. Man vandrar därefter runt i en salig blandning av miljöer, allt från Scandinaviska byn (där jag hade lite småsvårt att hålla mig för skratt av förklarliga skäl) till Grekiska kulisser och mån miljöer.
.
Det bästa var att få komma iväg lite och göra något annat! Men idag var det tillbaks till skolbänken. Det är med en skräckblandad förtjusning jag går till skolan, med en svag ångest som ligger över ryggen med allt det arbete man borde gjort men inte hunnit! Det har ändock vart rätt roligt! Idag på laboration i kemin så blev det inte riktigt som det skulle... Jag som inte förstår språket riktigt och min laborationspartner som börjar lite varsom det passar utan någon struktur! Detta slutade med massor med olika blandningar av Kaliumjodid och andra spännande okända blandningar! Med absolut ingen aning om vad som var vad :)! Det viktigaste är ju att man har roligt iaf och när vi stod där, blandade och såg viktiga ut hade vi båda svårt att inte dra på mungiporna när vi båda visste att det här är fel! Det är skönt att pillemariska flin kan färdas fram utan ett enda ord!
.
Så hur är det med mig? Rent allmänt är jag väldigt förvirrad, dag ut och dag in! Osäker på vad jag skall göra i skolan och inte göra! Allt detta blir ju inte lättare med huvudet stort som en luftballong och en sprängande huvudvärk! Ännu har jag nog fortfarande inte riktigt insett att jag skall vara borta i ett år till!
.
Det känns i dagsläget inte så lockande att åka hem med SD i riksdagen... Vet inte riktigt vad jag skall tycka när man röstat in ett parti med samma seriositet som Kalle-anka partiet! Detta får mig att undra hur detta kan ske. Särskilt när man läst SD's skuggbudget eller ser på nätet partiledare som slår ned folk på öppen gata! Finns det verkligen en längtan efter en främlingsfientlig värld i Sverige där allt är svart på vit!?
.
Det är nu dags för middag! Hoppas allt är bra så hörs vi!
.
Kram från baguetternas land!
.
Ps. Livet är hårt! Men jag är hårdare, för jag lever! D.s

Äntligen fredag!

Saaalut!
.
Det blev tyvärr inget inlägg igår! Detta berodde nämligen på tekniska (jag somnade med dator i knät! Detta gjorde mig lite smått förvirrad i morse klockan 0635 när jag såg att den låg bredvid mig i sängen...)
.
Nu har det blivit helg igen och jag är rent utsagt utmattad! Denna trötthet resulterade att jag började skratta hysteriskt under sista halvtimmen på matten! Började då också göra konstiga ljud som att prata med jättemörk röst, plopp ljud och gurgla som chewbacka :)! Tills mina klasskompisarna såg lite smått förskräckta ut (Dagen har vart lång)! Började 0800 och slutade klockan 1800! Vilket jag personligen inte tycker är helt mänskligt! Särskilt inte när huvudet är ett enda virrvarr av franska, svenska och engelska! Allt detta för att man skall göra sig förstådd! Ibland överraskar man sig själv när man inser att man sagt tre eller fyra meningar utan att ha tänkt speciellt mycket! Som den man talar med förstår! Det är lite märkligt att de flesta äldre/vuxna har lättare att förstå min franska än de som går i min klass!
.
Men det går ju alltid framåt! Vilket känns positivt! En kul grej är att min engelsk lärarinna sa till mig igår att om jag vill så behöver jag inte gå på lektionerna längre om jag inte vill! Men jag kommer nog fortsätta gå, det är skönt att få en paus från franskan och att under två lektioner i veckan få vara bäst i klassen!!
.
Nu i helgen kommer jag följa med de äldsta bröderna och deras kompis gäng till Tyskland för att gå på Europa Park! Vilket är en nöjespark som har Europas största berg och dalbana!
.
Nu blir det en liten siesta innan middagen!

Puss och kram!

2010-09-15

Hallå :)!
.
Idag flöt det återigen på i skolan, ännu en gån tack vare lärarens anteckningar gjorde det att jag kunde följa med på lektionen och slapp det mest tröttsamma! För mig är det nästintill omöjligt att lyssna, skriva och förstå! Men att läsa och lyssna då blir det enklare för jag kan då greppa helheten eller förstå resonemanget! För ännu är mycket inte speciellt nytt men med nya ord för samma saker blir det otroligt svårt att hänga med!
.
För den som inte vet så antecknar man absurda mängder här information i Frankrike för hand! Tror jag har antecknat mer under två veckor här än ett normalt år hemma! Själv kan jag tycka att det är självklart att man använder sig av läroböckerna för att tillförskansa sig informationen eller på internet. Här har man läroboken för att någon enstaka gång titta på nån bild eller lösa någon uppgift! Resten dikterar man! En sak till är att man får mängder med läxor, i genomsnitt får man hemuppgift varje lektion. Jag förstår inte hur folket hinner med? Jag pluggar minst en timme varje dag, men enbart kopierandet av klasskompisarnas anteckningar tar minst en timme, I mån av tid läser jag också igenom allt för att försöka förstå! Tur för mig att lärarna ger mig dispens för läxorna!
Jag känner på mig att året kommer vara ordentligt karaktärsdanade!
.
Kom på att jag missade att berätta om första idrottslektionen igår! Det var en otroligt intressant upplevelse. Eftersom det var första idrottslektionen så fick vi välja mellan två alternativ "handboll, badminton, dans" eller "athletism, badminton, volleyboll". Gruppindelningen sker genom att man får sätta sig på den sida man känner är bäst, därefter om grupperna inte är lika stora så mutar lärarna över elever genom att ändra mellan olika sporter till det bättre eller sämre! Bara det tog 45minuter. Omklädningsrummet var också en nyhet, där killarna stod och körde helikoptern med varandra^^ I genomsnitt har också en av tre med sig handduk och jag var den enda med schampo!
.
Så vad tycker jag nu egentligen om den franska skolan efter två veckor? Den är otroligt förvirrade och förstunden pest och pina, även om den har sina små ljusa stunder ibland! Det som fortfarande känns bäst med att bo här är att allt är så annorlunda! Det är spännande att det verkligen är en helt ny kultur, med ett annat tankesätt, med andra människor, jag hoppas att när jag väl tragglat mig igenom ett år här, fått grepp om det franska livet!
.
Imorgon väntar en ny dag och det är dags för mig att sova! Kram på er!

mm mm Mont d'or!

Salut! Non je n'ai comprandre rien!
.
Jaha mina förhoppningar om att dagen skulle fortsätta i lärandets tecken som igår med nya segrar över språket, gick i stöpet idag. När jag efter två timmars oförståelse i filosofin, fick lust att ge upp! Läraren pratar lika super snabbt som vanligt och även om man förstår ett ord här eller där men kan inte greppa någon helhet!
.
Men man lär sig även av sina förluster! Det tar tid och man kan inte ta ut segern i förskott! Det är bara att kämpa vidare!
.
I övrigt har dagen vart lång! Har suttit på lektionerna och mest längtat därifrån, bort från skolbänken, bort från känslan av oförstående! På plussidan ligger att jag fått bättre kontakt med mina klasskamrater, även om de flesta är mest intresserade av plugget...
.
Men imorgon är ju en ny dag! Vem vet hur den blir? Dumt att spekulera och bara ta det som det kommer! Varje dag har ju oftast alltid något gott med sig! Dagen imorgon slutar ju klockan 12!
.
Min dag idag förgylldes av kvällens middag! Smält "Mont d'or" på potatis och skinka! Vilket är sanslöst gott!
.
Det är åter dags för att plugga lite! Därefter plums i säng!
.
Sweet dreams!
.
Ps. Non, je n'ai comprendre rien - Nej jag har inte förstått nånting! D.s

Ännu en vecka har börjat!

Salut! Oui, oui j'ai compris!
.
Ännu en vecka har börjat och dagen har vart förvånansvärt bra! Det kändes igår lite pest och pina med att börja skolan igen efter helgen. Alla måsten och den där känslan av att man är sämst i klassen! Men det gick bra! Förstod rätt bra under biologin och lyckades till och med med några uppgifter! På fysiken hände samma sak, där rättade jag också min klasskamrat för att han inte läste instruktionerna! Historian följde i samma spår (detta kan ha berott på att läraren kopierat upp alla anteckningar till mig innan så att jag kunde läsa och lyssna). Matten ja, vad skall jag säga? Att jag inte är nått matematiskt geni det visste jag redan innan jag åkte! Engelskan jackpott! Vi har nämligen gjort en "bac blank" ett övningsprov som mina klasskamrater kollade på med stora ögon när den återlämnades, över mitt betyg där jag lyckades kamma hem nästan alla poäng förutom på den delen där man översatte mellan engelska och franska... En till kul sak i engelskan är att läraren rättar saker som är rätt till fel och hon missade ett rätt stort grammatiskt fel jag gjort^^
.
Så hur lever livet i Frankrike efter två veckor? Det rullar på även om det fortfarande känns tungt! Jag tycker det är väldigt jobbigt med inte kunna prata eller diskutera med någon, att inte förstå, det ligger som en klump av osagda meningar i bröstet. Det är också väldigt givande att vara här! När man förstår eller lyckas göra sig förstådd! Varje dag är något nytt, något främmande och det är ju det jag sökte mig hit för!
.
För oavsett hur mycket man tror innan att det skall vara väldigt likt Sverige, blir man överaskad över alla skrivna/oskrivna regler som finns! Hur likt men ändå otroligt olikt det är!
.
Dagens kulinaritet är griskinder! Måste erkänna att jag var otroligt skeptisk när pappan berättade vad det var han höll på med innan jag smakat, men blev glatt överaskad över att det var väldigt gott!
.
Så jag hoppas att morgondagen fortsätter i samma spår! Med mer förståelse och nya händelser!
.
Sovgott! Det skall jag göra i alla fall!
.
Godnatt!
.
Ps. "oui, oui j'ai compris - ja, ja jag har förstått!" Vi syns i marshallens skugga!

Macaronger, överaskningsfest och courir pour des prunes!

Salut!
.
Detta har vart en mycket händelserik helg, som till största del kretsat runt den äldsta dotterns mans 30års fest!
Förberedelserna har skett i hemliga etapper under veckan med allt från att göra tilltugg, sallader m,m och sist men inte minst mitt bidrag till festligheterna macaronger :D!
.
Det känns rätt kul att man som svensk bjuder på deras egen kaka! Särskilt när jag lyckades göra dem helt sagolika! De var inte för hårda och inte för mjuka utan konsistensen var precis perfekt! Alla åt dem med andakt! Pappan i familjen som vanligtvis inte äter så mycket sötsaker åt flera stycken! Det tycker jag är ett gottbetyg! Det känns skönt att när man inte kan förklara med ord så kan man skapa något för att visa att man har något bakom pannbenet! Smakerna blev choklad, jordgubbe och pistage!
.
Festen var otroligt familjär och ägde rum i byns festlokal, det var en salig blandning med allt från stort till smått! Ett tillägg är att festen var en maskerad! Jag kom utklädd till en bonde, brodern kom som en ren, mamman och systern som två egyptier! Födelsedagsbarnet som Elvis och många fler! Alla var glada och det var sång, dans och bbq!
.
Dagen till ära gick jag också upp klockan 0830 för att följa med brodern till en tillställning runt den lilla sjön i Vesoul "Courir pour des prumes" "pour des prumes" är ett talespråk som betyder "för den goda sakens skull" och "courir - spring" Alltså spring för den goda sakens skull, som är en liten tur runt sjön på 5km och är en insamling för att hjälpa handikappade! Min kondition efter sommaren var dock urusel och jag klarade mig knappt runt! Men jag skyller på att jag sovit fyra timmar inatt!
.
Nästa vecka känns lite ångestladdad med att det är så mycket plugg och att tempot går så fort! Jag överlever, men det tar lite på nerverna!
.
Nu väntar en dag av sömn och plugg inför nästa skolvecka!
.
Ps. Bifogar okcså ett recept på macaronger! D.s

Macarong recept


Här är mitt nu inte så hemliga recept!

Basic macaronger:
.
120gram äggvita
50gram strösocker
250gram florsocker
110gram mandelmjöl
6-7droppar färgämne
.
Vispa äggvitan poröst och tillsätt strösockret. När äggvitan är såpass fast att du kan vända den upp och ned, kan du tillsätta mandelmjölet, florsockret och den färg som behagar dig mest.
När detta är en homogen blandning tar du och spritsar ut smeten (med ett runt munstycke) och gör dem ungefär i storlek som en fem-krona. Låt sedan macarongerna vila i ungefär 10minuter innan du stoppar in dem i ugnen.
.
Tid och temperaturen i ugnen beror mycket på vilken ugn du har, men jag skulle säga 165-170grader i 10-12minuter.
.
Låt dem sedan svalna på plåten och är det svårt att få loss dem, vänd pappret upp och ned och pensla på lite vatten så lossnar de enklare.
.
Ganachen (krämen):
100gram vit/mörk choklad (mörk choklad minst 53%cacao)
ungefär 18gram grädde
och gör du med vit choklad kan du smaksätta med allt från jordgubbar, pistage, kaffe m,m
.
Låt ganachen svalna och bred sedan på krämen på en macarong och lägg sedan på en till.
Verkar detta svårt? Jo det är det och det blir säkert inte bra de första gångerna, men man kommer på sina knep!
.
Viktigt när du gör macaronger väg upp allt med våg annars är risken stor att de spricker konstigt m,m! Ganachen får man höfta lite med själv!
Lycka till :)!

Imorgon blir det helg!

Salut! Excusez-moi, mais connaissez-vous ou le gymnase est?
.
Imorgon är den första skolveckan avklarad! Kommer inte ihåg när jag längtade så mycket efter lite helg sist! Det skall bli skönt att ladda batterierna och återstabilisera sig! För just nu är mitt huvud ett slagfält mellan svenska, franska och engelska! Allt i en rörig mix!
.
Helgen kommer bestå av en överaskings fest, macarong bakande och kanske en middag med värdpappans bror!
Härligt att få göra något annat än att sitta vid skolbänken och se viktig ut när man kladdar ner obegripliga meningar som läraren berättar! Obegripliga är de väl mest för att jag kanske snappar upp 1/8 och skriver ner det!
.
Det känns till viss del som att man förflyttat sig 10-20år bakåt i skolsammanhang! Man dikterar vad läraren säger helst på skrivstil och det delas ut väldigt sparsmakat med färdigkopierade papper! Jag ser väl lite poäng i det hela, för klassen sitter tyst och skriver ivrigt! Alla inlämningar skall också vara handskrivna! Tokigt värre enligt mig som anser att datorn är människans bästa vän!
.
Nått som dock känns rätt lovande är att jag kommer få tre timmars stöd undervisning i franska! Det känns rätt bra, för där kommer jag få lära mig de grammatiska grunderna som kan vara bra att veta! Särskilt om jag skall ha någon chans att passera franska baccen och sedan den stora!
.
Bonne nuit! Bien dormir!
.
Ps. Excusez-moi, mais connaissez-vous ou le gymnase est? - Ursäkta mig men vet du vart gymnastiksalen ligger? D.s

Les nombrés complex!

Salut!

Je pense ma tête a grandir quatre kilo ajourd'hui!

Jag har under de nio dagarna jag bott hos min familj och gått i skolan vart rätt glad över att jag haft min ständiga huvudvärk i 2,5år för den mentala förberedelsen den gett mig! För nu när jag hela tiden har en sprängande huvudvärk av alla de ord som bankas in i mitt huvud oavsett om jag vill eller inte, kan jag stålsätta mig, för jag har vanan inne!

Jag trodde väl aldrig att jag skulle säga de orden?

Tempot är fortfarande rasande och skillnaden i antalet läxor i jämförelse med Sverige är enorm!
.
Efter skolan idag satte jag mig duktigt och gjorde mina läxor inför morgondagen! För det är lika bra att få vanan inne innan det är försent! Även om det känns rätt drygt! Engelska läxan gick bra, förutom den delen med att översätta fyra rader text från engelska till franska! På började lite matte också, men den är lite smått omöjlig! Även om visst det är rätt svåra uträkningar, men det är också omöjligt när man inte förstår vad det står i frågan och vad man skall ta fram! Jag väntade med det också!
Efter en stärkande middag bestående av galettes och crêpes blev det en liten tomte läx verkstad när jag fick hjälp av mamman att översätta engelska texten samtidigt som jag pluggade matte med den nyligen hemkomna brodern från semestern! Jag kände mig otroligt ompysslad när hela familjen hjälpte mig! Adrien ringde till och med några för att få hjälp att lösa några uppgifter!
Det fick mig verkligen att känna att jag var en del av familjen och att de bryr sig om mig!
Det är lite synd att jag inte kan förklara för familjen hur mycket det betydde men jag tror de förstod!
Nu är jag otroligt trött och önskar er en Bonne Nuit!

Kram
Ps. Je pense ma tête a grandir quatre kilo ajourd'hui! betyder att jag tror att mitt huvud har växt fyra kilo idag, vilket känns rätt passande med tanke på hur tungt det känns! D.s

Grève!

Salut mes amis!
.
Hallå därhemma! Dagen idag har vart otroligt chill! Som många säkerligen vet så strejkar fransmännen väldigt ofta och de erkänner det själva! Frankrike är ett land som inte tycker om förändring! Idag strejkade runt 550,000 fransmän mot att man vill höja pensions åldern från 60 till 62. Detta kan jag ju tycka är rimligt iom att pensions åldern i sverige är 65...
.
I alla fall så strejkade min idrottslärare som satte lite guldkorn på dagen och förkortade ner den från att sluta klockan 1600 till klockan 1200 alltså fyra timmar! Därefter blev jag hämtad av min värd pappa Theirry!
.
Dagen började med en dos av fransk filosofi som jag kanske förstod hälften av i två timmar! Följt av en timme kemi!
Sedan var den underbara dagen slut!
.
Jag blev rätt glad idag också, två elver ( en holländska och en irländska) som går på min skola som jag pratat med idag! De pratar engelska! All den frustration man har släpper rätt fort när man äntligen kan börja kommunicera med någon! Än att bara vilset följa efter någon i klassen för att hitta eller sitta där som ett fån under lunchen! Men fransmännen har börjat inse att jag inte är så farlig och lånar ut lektions papper till mig för att jag skall få kopiera utan att ens behöva fråga! Vilket är otroligt generöst! För att diktera allt läraren säger snabbt på franska är fortfarande inte riktigt min grej! Eller att fransmännen vill börja lära sig lite svenska ord eller hur man utalar dem! De tycker det är extra roligt med å ä ö som för dem är rätt främmande!
.
Imorgon kommer ännu en bra dag! Jag slutar då också efter klockan 1200! Vilket blir alldeles lagom med fyra timmar lektion!
.
Lyckan är stooor här i Vesoul!
.
Ps. Ordet grève är alltså det franska ordet för strejk! D.s

Kom ihåg att en mur bara är en bro på högkant!

Salut!

Min andra dag i skolan idag och den har vart tung. Men något annat hade jag inte förväntat mig! Jag ler dock, något annat kan jag inte göra! Jag blir ju trots allt lite bättre på språket varje dag ;)!
.
Jag visste det när jag åkte att jag skulle bli trött, men det är så konstigt att man blir trött både psykiskt och fysiskt! Även om jag fått höra att jag kommer bli tröttare än jag någonsin vart!
.
Som tur är ju Frankrike ett av spotify länderna så att jag kan lyssna på Emil Jensens lugnade texter med att en mur bara är en bro på högkant! Vilket är en av det bästa metaforerna som finns för livet!
.
För livet är som en hård mur! Men jag är hårdare för jag lever och klättrar över den! Även om det känns tungt idag!
.
Det är en märklig resa jag gett mig ut på men också mycket intressant! Man kommer till nya insikter om sig själv och vad man är kapabel till :)!
.
Nu är det dock dags att sova! Dagen i skolan imorgon är ju som tur är inte lika lång imorgon som idag!
Då slutar jag klockan 1600 istället för 1800 :)
.
Bonne nuit!

Je penser je comprend un peu plus aujourd'hui! :)

Salut!
.
Nu är det snart slut på det lugna helgen och imorgon är det tillbaks till skolbänken! Det känns rätt tröttsamt men också berikande, därför att då kommer jag lära mig lite mer franska men också bli helt överkörd med att språket går fortare än ljuset!
.
Helgen har vart otroligt slapp! har mest ägnat den åt att surfa, kolla på tv-serier och chilla! Men jag har också hunnit med en barrunda med brodern och idag bakat pizza i stenugn! Säger bara mums!
.
Det franska känslan är på topp även om det käns märkligt att jag är så otroligt trött! Även fast jag inte gjort något nämnvärt ansträngande!
.
Haha jag har också gjort några läxor även om det vart mer förvirrande än lärande! Därför att man förstår inte vad läraren vill att man skall få ut av uppgiften, vilket är rätt frustrerande! Kemin gick bra med mycket hjälp från brodern i familjen. Medan matten förstår jag typ men ändå inte! Men det kommer!
.
Nu är det dock dags att sova! En spännande vecka framöver med mycket nytt och mycket oförståelse!
Så jag önskar er nu en godnatt!
.
Bonne nuit et À tout a l'heure!
.
Ps. Je penser je comprend un peu plus aujourd'hui - Jag tror jag förstår lite mer idag! D.s

Quelque bordell!

Salut!

Chocken som kom idag kunde jag inte ha föreställt mig i min vildaste fantasi. Från det lunga tempot i hemmet, gick allt plötsligt till 190% känslan av att vara helt vilsen och oförmögen att ens förstå det enklaste, men som dagen fortskred lugnade jag snabbt ner mig. Det är otroligt frustrerande att sitta på en lektion och förstå men ändå inte! Men nu känns det bra! Det har lugnat ner sig, även om huvudet är trött!

Men jag var beredd på det här och passade på att sitta där i klassrummet med ett dumt flin i ansiktet. Med en min av att jag förstår ingenting men att det är inte hela livet! det kommer, det känns skönt med att familjen har börjat förstå mig mer och mer, av det osammanhängande babblet som rapas ur min mun ord för ord! och det känns som en liten seger när man kan återkoppla ett ord man lärt sig under dagen i en mening senare. Det tar tid att bearbeta även om det nu känns onaturligt, omintet sagt stört omöjligt att jag någonsin skall lära mig franska! Men det kommer, :)!

Dagen såg ut så här;

0700 upp och hoppa klockan är inte åtta men det är dags att förbereda sig med en dusch för att samla nerverna
0730 åkte till skolan med en liten klump av nervositet i bröstet
0745 anländer till skolan; gosch vad allt ser stort ut!
0750 Attans mitt namn finns inte på nån lista!
0755 pratar med skolan och det löser sig
0800 träffar min nya klass som är helt omedvetna om att det kommer en svensk utbytesstudent
efter det fick vi lite information om året, jag förstod ungefär ingenting... Speciellt inte när det övergår till att få en matte-uppgift med imaginära talföljder med lite historisk matte... förstår den fortfarande inte helt riktigt! Tittar på när alla andra skriver. Även fast de förklarar så sitter man mest nickar och ler och säger "oui oui"
0950 Biologi, de latinska namnen är lite rostiga och vi börjar direkt med att diktera första kapitlet i biologi boken. Är fortfarande inte riktigt klar i huvudet om vi fick nån läxa eller inte?
1150 Dags att packa ihop och snällt följa efter hon som pratar bäst engelska...
1200 Lunch eller börjandet av köandet kommer in och har tagit maten runt 1230
lite hets ätande för att få i mig salladen, talriken med kyckling och ris, melonen och brödet...
1300 Kemi! Jippi jag förstår vad läraren säger! (hon pratade extra långsamt för min skull) Tills vi skall gå och hämta alla våra böcker och hela klassen bara försvinner!
1500 Klassen skall ha spanska men jag vill inte så jag smiter iväg för att försöka få fatt på mitt schema och allt det andra, i receptionen möts jag av ett skarp öhh? Förstår att det är lönlöst och går till Mme Percevals kontor
(gammal engelsk lärarinna som nu är studie vägledare)

Äntligen kan jag prata, frustrationen släpper, lugnet inställer sig, allt stannar upp och mitt huvud slutar att värka av allt det franska nonsenet jag hört under dagen, någon förstår vad jag säger!

1600 träffar jag min klass igen och vi har matte i två timmar jag förstår lite av uppgifter

1750 skolan slutar och jag återfår min frihet med att det är helg!

Nu under kvällen har jag mest försökt smälta alla nya intryck! Det är mycket och mitt huvudvärker fortfarande en del!

Men trots det är jag nog mer taggad än någonsin vid att ta tjuren vid hornen och brotta omkull den! Jag kommer klara ett år i Frankrike, det viktigaste är bara att ta djupa andetag och ta det lugnt! :)!

Jag önskar er nu sömnigt en Bonne Nuit från Frankrike!

À toût a l'heure!
Ps. Quelque bordell är ett vanligt uttryck i min familj som betyder ungefär "vilken röra" Ds.

Nervös?... Nejdå!? :O

Salut! *bisous* Ca va?
.
En kul sak i Frankrike är att man kind-pussar (bisous) alla flickor, det får det att skrika lite i det svenska hjärtat om krav på integritet men det väl en sak man kommer lära sig! Det känns mer naturligt att sträcka fram handen, men det kan uppfattas stötande, jag ler lite vid minnet av hur det var när jag åkte och hälsade på mina bröder när de bodde i Frankrike. När jag artigt svensk hälsade på min broders dåvarande flickvän Laura och sträckte fram handen. Mycket motvilligt skakade hon den och efteråt när hon pratade med min bror sa hon att jag hatade henne! Snacka om kulturkrock!
.
Igår var en rätt fart fylld dag, jag började dagen med att säga hejdå till Mamma och min bror Markus som skulle påbörja resan hemåt mot Sverige. Efter det så följde jag med brodern, hans flickvän och systern i familjen till Vesoul. En klart spännande resa, för han körde väldigt franskt! En fransman som har bråttom ligger runt 70 i snäva kurvor och har inga problem med att gasa upp till 140 på 90väg! Det fick mig att dra lite på mungiporna :). Vi promenerade runt i den lilla staden (ungefär lika stor som visby) och jag fick en lite bättre bild hur staden såg ut! Jag fixade också bilder till min dossier i skolan så att jag kan få ett inpasserings kort!
.
Jag fick också möta nästan hela släkten på sönernas pappas sida som bor inne i vesoul och blev inbjuden på middag hos pappan och hans familj! Ett tips är att det är okej att säga nej när någon bjuder en på alkohol under en middagsbjudning under den franska semestern!
.
Jag ökade mitt smakföråd marginellt under den middagen med konjak och olika smaker av mirabel, konjak, mousserande rosevin och mera! Middagen var en barbeque med bakadpotatis och ordentliga stycken kött med en underbar roquefortsås och avslutades med en chokladmosse med en liten frukt kompott och brioche!
.
Idag kommer jag nog mest vila och försöka ta det så lugnt som möjligt! Imorgon börjar skolan och jag har hunit  bli rätt nervös, även om familjen säger att jag skall ta det lungt... Det låter väldigt vettigt men man blir lätt stirrig när man tänker att allt är på franska, man förstår språket sådär och franka skolor är rätt strikt... Men jag skall försöka! Året är ju inte till för att plugga så hårt som möjligt utan att lära sig det franska språket! Även om det vore väldigt kul att ta den franska baccen (studentexamen)!
.
A toût á l'heure!

Dagar kvar tills skolan börjar.. två!

Salut!

Hallå därhemma i tv-soffan!
Jag har överlevt ännu en dag med min knappa franska!
Det är nu bara två dagar kvar tills skolan börjar och vi åkte dit på besök i eftermiddags för att fixa lite tokigheter, efter en liten pittoresk lunch bestående av en härlig lammstek! Som alltid var det en märklig känsla av att komma till en ny skola när man står där utanför och inser att det här är platsen du kommer gå i skolan i ett år. Den ser stor och främmande ut och man känner sig främmande och som att man inte hör hemma där. På skolan fixade vi så att jag kommer få läsa Terminal (tredje året) istället för Premiér (andra året) eftersom skolan tyckte att det verkade försvårt för mig. Men nu är det fixat för mig att få ett ännu mer intressant år med mer plugg :D! Jippi för Peder!
Men det kommer nog bli kul med att få ha Naturvetenskap med breddning idrott. Det är en rätt bizzar känsla när man står bredvid som ett djur på väg till slaktbänken och någon annan pratar för en. Det ända man kan göra är att nicka och hålla med! Men det skönaste var att allt verkade lösa sig, även om det var fullt på internatet så att jag får bo hemma hos familjen på helgerna! Det är verkligen inte dåligt, men det vore kul med erfarenheten av att bo på internat! Särskilt när Mme Perceval som har hand om utbytes studenteriet sa att en svensk lärare hon träffat sa att svenska fängelse interner hade det bättre än de franska eleverna :P
Efter det så handlade vi litet mat och åkte sedan hem och förberedde några pajer och kvällens mat som var en lokal ost som kokades tsm med smör, vatten och salt, och åts med potatis och korv! Kvällen till ära för att min mamma och bror skulle komma på middag och sova över!
Nu är klockan lite förmycket och man blir väldigt trött av att inte förstå och behöva översätta allt!

Så sov så gott, så hörs vi!

Bonne nuit et á bientôt! ;)

RSS 2.0